Lapiot alkoivat heilua jo edellis vuonna mutta vain koe kaivamisen verran, nyt on edetty jo niin pitkälle että Jätti Tartar on poistettu "juurineen". Kottikärryllisiä on tässä vaiheessa viety jo useita kymmeniä. Maanpinta on ollut vuosia noin 10cm laudan alareunasta ja seinä on pysynyt kosteana kokoajan, tosin uusissa taloissa törmää samaan vaikka ohjeistuksissa neuvotaan jättämään parikolme harkkoa näkyviin.

2115677.jpg

Vettä putoaa katolta huomattavan paljon ja täyttää nopeasti montun mikäli sitä ei  pumppaa poies.
Joku edellinen asukas oli yrittänyt päästä jättikasvista eroon laittamalla muovia maan alle jota me nyt pieninä palasina keräämme talteen. Jättikasvin juuret ovat tunkeutuneet jopa metrin syvyyteen eli se on erittäin hankala poistaa mikäli siitä haluaa eroon.
Maa on erittäin helppoa kaivaa mutta myös täyttää kottikärryn nopeasti. 

2115679.jpg

Jättikasvi kurkistaa kuvan reunasta. Testi kaivanto kivijalan alaosaan saakka, anturaa talosta ei löydy lainkaan eikä hirttä joka olisi kivijalan alla, saven päälle tehty talo on pysynyt vankasti paikallaan eikä kivijalassa oli halkeamia. Saa nähdä kuinka kellarin remontin kanssa käy kun kivijalan korkeus on näin lyhyt. Kellarissa on noin 190cm korkeus joka on tarkoitus saada korotettua 210cm, joka tarkoittaa sen syventämistä 70-90cm.
Talon kivijalan näkyvä osa on sopivalla korkeudella muualla paitsi kaivettavalla puolen eli noin 60cm näkyvissä, joka nykymittapuussa on kolme harkkoa.

2115681.jpg

Kuvasta näkyy hieman kuinka veranta on painunut ja irronnut talosta, myöhemmin näemme millaiset perustukset siihen on tehty ja miksi se on painunut. Sen tiedämme jo että perustuksen korkeus on noin 30cm ja se on maanalla 0-20cm. Sikäli veranta on hyvässä kunnossa kun ikkunat ovat kaikki ehjiä.

2115687.jpg